Rijden in Rusland - Jaren '80

01 juli 2020

Rijden in Rusland - Jaren '80


Arie de Bruin komt in 1980 bij Van der Wal in dienst. In deze periode bestaat de Sovjet Unie nog en hoewel er in de jaren 70 al in het Oostblok wordt gereden is het pas begin jaren '80 dat de eerste chauffeur voorbij Moskou rijdt. Hoe dat ging lees je hier.


Eerste rit naar Rusland

Arie de Bruin vertelt: "Bij Van der Wal mocht ik vrij snel internationaal rijden. Ondertussen heb ik het hele continent gezien met reisjes naar Oezbekistan (Tasjkent), Hongarije, Roemenië en meer. Maar mijn eerste rit naar Rusland herinner ik mij nog goed. 

Dit was in de jaren '80, ik was de eerste die voorbij Moskou ging, een dikke 800 km verder naar de autofabriek LADA in Toljatti (Samara). Ik reed daar heen met een visum geldig tot aan Moskou en zonder GPS of andere digitale apparatuur. Henk had mij een nummer gegeven wat ik in Moskou moest bellen. Dus daar aangekomen belde ik.


Wachten in Moskou

Na dit belletje was het wachten in mijn wagen. Na een week kon ik naar een restaurant komen waar iemand van de ambassade mij een visum voor de rest van de tocht gaf.

Die tocht kende nog flinke uitdagingen: van onverharde, bijna onbegaanbare wegen tot verboden wegen (militaire doeleinden) en een pontje zo klein dat de wagen maar net paste.

Deze rit van bijna 4 weken was echt een avontuur!"Een_onverharde_weg_in_Rusland

Verboden steden, huilende wolven en zoekacties

Dat het in die jaren nog wel eens vaker avontuurlijk was blijkt als Arie verder vertelt:

"Ook de eerste rit met de Sat-Com (dat was een soort van de eerste boordcomputer) herinner ik mij nog goed. Toen was ik met Joop onderweg naar Tasjkent in Oezbekistan voor Canon.  In verband met de afstand en moeilijke communicatie had Henk in de auto van Joop zo’n Sat-Com laten bouwen en gaf ons de duidelijke opdracht om elke dag een berichtje te geven met de stand van zaken. Zo zouden we wat beter zichtbaar en hoorbaar blijven.  Maar Joop kon nog weleens ondeugend zijn en dat bleek later wel."

Door de Oeral naar Tasjkent

Arie vervolt: "Wij waren onderweg naar Moskou om daar Andrey op te pikken, een taxichauffeur die goed Engels sprak en dus mooi kon tolken. Nadat we in Moskou nog wat water en proviand ingeslagen hadden zijn we richting Tasjkent gegaan. Dit is een rit door de Oeral en via Baikonur Cosmodrome, dat is de ruimtevaart plaats van Rusland en een verboden stad. Hier zijn we met veel geluk doorgekomen, wat een verhaal op zich is met steeds slechter wordende wegen, huilende wolven die ’s nachts vlakbij zijn en meer.


Jaren90_chauffeurs_op_weg_naar_Tasjkent


Maar goed, na een dag of 5 achter Moskou kwam Joop erachter dat onze sat-com niet meer werkte. Dus ik vroeg aan hem om even het een en ander te checken maar hij zei dat hij dat al gedaan had, en het zo lekker rustig was op dat ding.

Enfin wij vervolgen onze reis, en komen een dag of drie later aan in Tasjkent op het losadres.

Hier zag ik dus kans om zelf een keer te kijken of ik kon vinden wat er mis was met die sat-com. Wat denk je? De antenne was er gewoon uit! Joop ontkende maar ik vermoedde dat hij het er uitgedraaid had. Maar goed, acht dagen na Moskou was er weer contact met de thuisbasis. Dat was maar goed ook want Henk was al een zoekactie aan het organiseren, want na een dag of vier geen contact begon hij toch wel echt slapeloze nachten te krijgen... Gelukkig kon die afgeblazen worden. Dat ding had z’n nut wel bewezen!"


Jaren_90_transport_door_Oeral_Rusland


Transport in Rusland anno 2021

Arie vervolgt: " Sinds de jaren 80 is het bedrijf flink groter geworden, toen ik begon reden er misschien 20 wagens. Nu zijn dat er alleen voor Nederland al 100. Ook internationaal is het veel groter geworden."

Anno 2021 verzorgen we al ruim 40 jaar transport in en rond Rusland, hebben we er een vestiging (Saratov) en is alles natuurlijk een stuk moderner!


Meer over Van der Wal lezen? Kijk dan hier.

Van_der_Wal_Saratov_Rusland


Vrachtwagen_door_bergpas