Column Henk van der Wal: Het dertigjarig jubileum als ijkpunt


22 april 2022

Column Henk van der Wal: Het dertigjarig jubileum als ijkpuntHet dertigjarig jubileum als ijkpunt

Een jubileum. Sommige mensen vieren het uitbundig, anderen slaan die dag het liefst over. Zelf zit ik in het laatste kamp, dus toen mijn verjaardag zich aandiende plande ik die goed vol met bezoeken buiten de deur. ‘Mooi, deze dans ben ik weer ontsprongen’, dacht ik. 

Dácht ik, want je raadt het al: toen ik twee dagen voor mijn verjaardag op de zaak kwam hing er een spandoek, was er een boom voor mij geplant en werd ik toegesproken met uiteraard diverse meer en minder gênante anekdotes en hartelijke, hoopvolle wensen voor de toekomst. Dat is dan ook de kracht van een jubileum. Het is een ijkpunt. Dat kan een tikkie confronterend zijn (‘Had al veel meer voor elkaar willen krijgen’), mag een moment van trots zijn (‘Dat is toch maar mooi gelukt’), maar zou vooral een evaluatiemoment moeten zijn. 

Transport & Logistiek viert nu zijn dertigjarige jubileum. Het is een mooie leeftijd. Dat geldt voor mensen, maar ook voor een organisatie of (nieuws)medium. Want met dertig jaar kun je jezelf gerust als volwassen beschouwen. Je bent gegroeid, je weet waar je voor staat, hebt de nodige crises overleefd en, als het goed is, nog een mooie periode voor de boeg. Op andere schalen, die van de aarde met haar 4,5 miljard jaar of de 300.000 jaar mensheid, is dertig jaar slechts een flits. Maar als we het hebben over het klimaat dan is dit precies de periode waarop internationaal het klimaat bepaald wordt. Met de gemiddeldes over een periode van dertig jaar zijn wetenschappelijk zinvolle dingen over het klimaat te zeggen. ‘Met dertig jaar internationale klimaattoppen en een versnelling van de opwarming van de aarde vraag ik me af: is het niet hoogtijd voor een ijkmoment?’

Henk van der Wal, eigenaar en CEO van Van der Wal en SmartWay LogisticsDertig jaar geleden is het Klimaatverdrag tijdens de ‘Earth Summit’ in Rio de Janeiro geboren. Naast de bijna jaarlijkse conferenties met daaruit volgende protocollen (Kyoto) en verdragen (Parijs) heeft dit meerdere klimaatrapporten opgeleverd. In 2021 volgde – ik citeer – ‘het alarmerende IPCC-rapport’ van de VN waarin de invloed van mensen op de opwarming als feit gepresenteerd en geaccepteerd is. In dit tempo warmt de aarde in honderd jaar 4 °C op. Met dertig jaar internationale klimaattoppen en een versnelling van de opwarming van de aarde vraag ik me af: is het niet hoogtijd voor een ijkmoment? Over bijna dertig jaar moeten we als Europa klimaatneutraal zijn, als tenminste het voorlopige akkoord over de Europese klimaatwet definitief wordt. Ook zonder die wet kunnen we de komende jaren rekenen op zero-emissiezones vanaf 2025, CO2-belasting en veel meer. Dit vraagt om lef en actie waarmee we als logistiek- en transportsector flink moeten versnellen.


Deze column is verschenen in het magazine Transport & Logistiek.
Meer lezen? Kies dan hier uw abonnement!


Terugkijkend op de afgelopen dertig jaar realiseer ik me dat we flinke stappen hebben gemaakt. Als kind stikte ik regelmatig bijna in de uitlaatgassen uit de garage van ons bedrijf en in 1992 reden we in Euro 1-trucks. Dertig jaar later vervangen we onze eerste Euro 6-trucks alweer voor nieuwe én hebben we stevige ambities voor elektrische en waterstofaangedreven trucks. Dit laatste had ik tien jaar geleden nauwelijks voor mogelijk gehouden. Ik wil maar zeggen: blijf in beweging en neem af en toe de tijd voor een ijkmoment. 

Gelukkig ben je nooit te oud om te leren... Een mooi jubileum met veel wijsheid gewenst!


Henk van der Wal is eigenaar en ceo van Van der Wal en SmartWay Logistics.Hier leest u meer nieuws en achtergrond over Van der WalCategorie: In de media | Deze column is gepubliceerd op 27 januari 2022 in het magazine van Transport & Logistiek .